Konsten att vara läkare utan att läka

Veckorna på avdelningen flyger fram! Vår uppgift är, som bekant, att observera och hitta behov. Det går bra…men det är inte utan svett och förvirring – i alla fall i min hjärna! Okej, jag som läkare är i min hemmiljö, jag känner till det här med ronder, skillnad mellan poliklinik och slutenvård, förkortningar, latin och oskrivna landstingslagar i fikarummet. Så varför blir det ändå kaos i mitt huvud?

***

Det dagliga scenariot: Morgonrond.

Överläkaren (ÖL): “Japp, då har vi fyra nya patienter idag, 8 nybesök på mottagningen, 4 LP, 2 crista och så kommer Kalles föräldrar och hälsar på.”

Mitt huvud (MH): Ok… ingen lunch idag heller. Det är bara att beta av, en efter en….MEN VÄNTA NU! Det är ju inte mina patienter, anhöriga eller undersökningar! Observera nu! Biodesign, Paul Yock någonting, behov… kom igen. Första observationen: Hm, han pratar ganska snabbt… – äh! Stryk det, finns inget att kommersialisera eller förbättra i det.

ÖL: “Vi ser här att proverna visar att vita och trombocyter är låga. Det har varit snabba förändringar i proverna sista dagarna.”

MH: Ojdå, har man kört lite väl hårt? Undra om det är nu det är dags att…. STOPPstopp, nu är jag där igen. Sluta var läkare! O-b-s-e-r-v-e-r-a nu tröga huvud.

***

Oh well, ännu har våra åtta månader knappt börjat. Ännu finns tid för omställning! Och vadå, observationslistan växer och jag har kul!

Idag är jag doktorn som tänker mig in i rollen som innovatör. Imorgon är jag innovatören som tänker mig in i en annan doktors huvud… Snart lär jag mig konsten att vara läkare utan att, för stunden, läka.

 IMG-20131019-WA0000

Helena Bladh för team Barnonkologen

More posts
Our Partners
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN

RISE is Sweden’s research institute and innovation partner. RISE is an independent, State-owned research institute, which offers unique expertise and over 100 testbeds and demonstration environments for future-proof technologies, products and services.

CONTACT

Address: Isafjordsgatan 22, floor 6, B | 164 40 Kista | Sweden
Phone: +46 10-516 50 00
Email: info@ri.se