Rutin utan rutiner

Nu när ytterligare en vecka har passerat på klinikintensiven man kan väl säga att vi börjar känna oss lite varma i kläderna. För min del känner jag mig inte lika vilsen när jag ska hitta runt på kliniken, eller hur jag ska arbeta för att fånga upp intressanta observationer.

Den första veckan tillbringade jag på den relativt lugna vårdavdelningen R14 och jag måste erkänna att det inte var helt självklart vilken taktik vi skulle följa för att observera på bästa sätt. Om vi nu skulle “kedja fast oss” vid en och samma sköterska hela dagen eller helt enkelt följa första bästa sköterska som såg upptagen ut med en intressant arbetsuppgift. Till slut tror jag att alla hittade varsin metod vilket har resulterat i väldigt många intressanta observationer och behovsformuleringar.

Denna vecka roterade alla i teamet för att byta platser och till min lycka hamnade jag på operationsavdelningen vilket var något jag verkligen sett fram emot. Inför denna vecka hade jag lite mer kunskap och erfarenhet kring hur jag skulle förhålla mig till den armé av sköterskor som fanns att observera och följa. Men om jag nu trodde mig ha en viss rutin att tillämpa från veckan på R14 fick jag snabbt tänka om, eftersom miljön, patienterna och arbetsuppgifterna skiljer sig så otroligt mycket åt.  Så återigen stod jag där, likt ett frågetecken, som inte riktigt visste vart, när eller hur jag skulle påbörja mina observationer.

Men det är kanske just denna brist på rutiner som gör detta så otroligt roligt och intressant, för ingen dag är lik den andra, och redan nästa vecka kommer vi återigen att befinna oss på nya avdelningar med nya utmaningar. Men en sak är dock säker, jag måste definitivt köpa ett nytt observationsblock!

20131024_131816

 

 

 

 

 

 

Jano Dib – Team Neurokirurgi

More posts
Our Partners
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN

RISE is Sweden’s research institute and innovation partner. RISE is an independent, State-owned research institute, which offers unique expertise and over 100 testbeds and demonstration environments for future-proof technologies, products and services.

CONTACT

Address: Isafjordsgatan 22, floor 6, B | 164 40 Kista | Sweden
Phone: +46 10-516 50 00
Email: info@ri.se