Konsten att välja

Clinical Innovation Fellowship-programmet följer Stanford BioDesignprogrammets format och vi har nu nått den fas där vi ska välja vilket behov vi ska arbeta med under våren. Från detta behov ska vi arbeta fram en lösning som i framtiden kommer att hjälpa vårdpersonal och patienter. Då vi har begränsat med tid hinner vi inte djupgranska varje potentiellt projekt utan måste välja behovet på antaganden och stundom oklara grunder.

Beslut skall fattas. Frågan är hur.

Vi som går programmet har alla olika mål. Vissa har en stark entreprenöriell anda medan andra vill lära sig med om sjukvården. Vissa vill starta ett medtechbolag som producerar fysiska produkter medan andra snarare vill leverera tjänster. Oavsett varför vi går programmet lär man sig oerhört mycket på vägen – och att hantera och arbeta med osäkerhet, alltså att fatta beslut baserat på inkomplett information, är något som jag lärt och lär mig mycket om.

Att arbeta med innovationer är en blandning av strukturerad datadriven analys och mindre strukturerat kreativt arbete. För oss som inte är vana med kreativt arbete kan det ofta kännas tryggare med ett mer datadrivet tillvägagångssätt. Man vet att man får ut något konkret av det och det är ofta lätt att definiera tydliga mål. Samtidigt är det omöjligt att nå en hög innovationshöjd utan att samtidigt drömma och vara beredd att släppa ett dataspår för ett nytt spår som man brainstorm:at fram. Det svåra är att balansera de två tillvägagångssätten och samtidigt driva arbetet framåt.

Om man är van vid att arbeta med projekt där man har tydliga ramar kan det vara utmanande med ett program där det nästan inte finns några ramar alls. Avsaknaden av ramar och att man inte endast kan förlita sig på data och rigorös analys gör att vi lär oss mycket om medtech och sjukvården – men desto mer om hur man bedriver innovativt förbättringsarbete.

Och i det avseende gör vårt team framsteg. Vi har börjat hitta ett format som fungerar och sätt att fatta beslut trots den inneboende osäkerheten i processen.

Beslut ska fattas. Och jag tror att hur:et kommer att lösa sig.

/Jonathan

More posts
Our Partners
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN

RISE is Sweden’s research institute and innovation partner. RISE is an independent, State-owned research institute, which offers unique expertise and over 100 testbeds and demonstration environments for future-proof technologies, products and services.

CONTACT

Address: Isafjordsgatan 22, floor 6, B | 164 40 Kista | Sweden
Phone: +46 10-516 50 00
Email: info@ri.se