Första dagen på barncancerkliniken!

AstridVi samlas klockan 0800 på avdelningen, det som sker direkt är att läkarna har en jourgenomgång som på måndagar tar extra lång tid för att gå igenom allt som har hänt under helgen. Vi träffar vår handledare som är överläkare på avdelningen för Barnonkologi (barncancer) som idag även är dagjour vilket innebär att han har en telefon som det ringer i hela tiden. Plötsligt så ska han iväg på en operation och det är nu det händer. Jag följer med honom, klockan är inte ens 1100, jag har inte varit på kliniken ens i tre timmar men nu är det dags att börja observera på riktigt. Vi går snabbt igenom sjukhuskorridorer, han pekar på viktiga personer som vi passerar, svänger till höger och vänster och går i trappor upp och ned. Jag har bra lokalsinne men denna gång hänger jag verkligen inte med. Vi passerar ett omklädningsrum där han tar en blå tröja till mig och ett par blåa byxor. Jag får låna ett par skor utanför rummet. Vi går ner i operationsalen. Där möts jag av ytterligare en läkare, en operationssjuksköterska och en undersköterska. Jag säger blygt hej och tittar på under ingreppet som denna gång handlar om att ta ett ryggmärgsprov.  Jag har en mössa och jag får en pall att sitta på så att jag inte ska svimma. Men det är intressant och jag svimmar inte alls.

Därefter samlar min handledare ihop alla prover som ska iväg till olika håll och jag ska försöka att hitta tillbaka till den avdelning som jag först kom ifrån. Jag byter om från det blåa operationsstället och finner till slut min väg tillbaka till Barnonkologin.

Dagen fortsatte med mycket introduktion och information om barncanceravdelningen och en rundvandring. Jag är nu en fullproppad person med massor av intryck som har startat sin period fylld av observationer och som förhoppningsvis ska resultera i förbättringsförslag på barncanceravdelningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus på Karoliska Universitetsjukhuset.

More posts
Our Partners
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN

RISE is Sweden’s research institute and innovation partner. RISE is an independent, State-owned research institute, which offers unique expertise and over 100 testbeds and demonstration environments for future-proof technologies, products and services.

CONTACT

Address: Isafjordsgatan 22, floor 6, B | 164 40 Kista | Sweden
Phone: +46 10-516 50 00
Email: info@ri.se