Välkommen till Team Hjärtklinikens första post från Danderyds sjukhus!

CIF fellowsinternat 2014, Lovik, Lidingö

CIF fellowsinternat 2014, Lovik, Lidingö

Team Hjärtkliniken består av Andreas, Patrik, Caroline och Jonathan; ingenjör, industridesigner, bioinformatiker respektive läkare. Det här är vår första vecka på Danderyds sjukhus (DS) hjärtklinik, där vi har träffat en rad kompetenta kardiologer, sjuksköterskor och annan personal, både över konferensbord och under rond. Vi har även hunnit dra på oss blyvästar och vara med om fyra framgångsrika ballongvidgningar vid akut hjärtinfarkt, samt sprungit runt i DS kulvertar (källarkorridorer som finns på sjukhus). En vanlig arbetsvecka, alltså.

Hur Danderyds hjärtklinik fungerar

Hjärtklinikens verksamhet är uppdelad i fyra kärnprocesser:
•    kranskärlssjukdom (reducerad mängd blod till hjärtmuskeln)
•    arytmisjukdom (alltför många, få eller oregelbundna hjärtslag)
•    hjärtsvikt (när hjärtat inte orkar pumpa som vanligt)
•    hemostassjukdom (störningar i blodets förmåga att levra sig)

På Hjärtkliniken sätter man in pacemakers, utvidgar tilltäppta kranskärl, ger vätskeutdrivande medicin, mäter hjärtslag och blodets syresättning, chockar hjärtat tillbaka till vanlig rytm och följer upp med individuell eftervård och medicindosering. Hjärtkliniken är speciellt flinka på hjärtinfarkter, som ofta behandlas inom en timme från det att ambulansen tagit ett EKG. Patienter får även tillgång till hemmatest för att mäta hjärtrytm (för att upptäcka arytmier) och för att mäta blodförtunnande medicins inverkan.

 

Utöver vården så axlar läkarna sina roller som administratörer. För att vård ska kunna utvecklas genom den vetenskapliga metoden så matar man in data i kvalitetsregister; enorma databaser över patienters hälsa, läkemedel och operationer. Det största heter Swedeheart, vilket kan vara världens bästa databasnamn.

Hjärtkliniken är också delaktig i Hjärta-Njure-Diabetes-kliniken (HND); en av två mottagningar i världen som sätter det integrerade sjukdomsförloppet i fokus. HND skapades efter att man insett att hjärtsjukdom, njursjukdom och diabetes ofta är så tätt förknippade att patienten tjänar mer på centraliserad vård. Här möts patient och läkare från varje enhet istället for att patienten ska behöva vandra som en nomad mellan specialistkliniker som alltför sällan pratar med varandra. HND är en hjärtefråga för DS VD, som är professor i njurmedicin. Utöver klinisk verksamhet så bedriver Hjärtkliniken även forskning.

Hjärtsjukdomar kräver mest liv av alla sjukdomar i Sverige, och kort sagt så vet vi att vi är i väldigt säkra händer på DS. Vi hoppas att vi kan göra något för dem också. Hittills har vi mötts med öppna armar, och vi är alla jättetaggade inför de närmsta åtta månaderna.

Börja träna, sluta röka, stressa mindre, skaffa blodtrycksmätare och ät mindre kolesterol –

/ Caroline, Team Hjärtkliniken

More posts
Our Partners
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN

RISE is Sweden’s research institute and innovation partner. RISE is an independent, State-owned research institute, which offers unique expertise and over 100 testbeds and demonstration environments for future-proof technologies, products and services.

CONTACT

Address: Isafjordsgatan 22, floor 6, B | 164 40 Kista | Sweden
Phone: +46 10-516 50 00
Email: info@ri.se