Konsten att välja rätt.

I måndags fick vi träffa Psykologen Oskar. Han tog med oss på en spännande tvåtimmarsresa i gruppdynamikens värld. En flygtur över beslutsfattande, konkretisering och vad det faktiskt är som gör att man blir bra på saker och ting. Vi fick många bra tips på hur man kan utvecklas som projektgrupp och att det ibland kan vara bra att ta en paus, zooma ut lite grann och skaffa sig det obestridligt fördelaktiga helikopterperspektivet. Ett väldigt bra sätt för att få se en helhet och få möjlighet att fundera på hur saker och ting hänger ihop.

I skrivandets stund inser jag att det är precis exakt vad vi har gjort på kliniken – ”flugit helikopter”. Fått möjlighet att se in i ett helt nytt spännande sammanhang utan att göra för mycket avtryck. Sitta på sin lagom isolerade position för att se helheter, dra slutsatser och finna samband. Egentligen den perfekta stolen för någon som letar efter det perfekta behovet. Det där riktiga guldkornet – behovet som är underliggande för alla klinikens (gärna världens) problem och spindeln i det trassliga nätet. Men det ska sägas, trots både helikopterperspektiv, färgglada hattar och frenetisk artikelläsning på PubMed var veckans behovsurval inte helt enkelt. Och det ska det nog inte vara heller. Det hade förmodligen krävts en hel CIF-bataljon till förstudierna för att kunna göra valen enkla.

Behovsdatabasen

Behovsdatabasen – Jakten på det perfekta behovet.

Istället har vi förlitat oss på spännande urvalsworkshops med post-it-lappar, ovärderlig tvärdisciplinär kunskap och en glödande ambition. Metodisk kartläggning. Försökt fylla i luckorna. Försökt uppskatta framtidens marknad om 10 år. Känna på konceptet ”Att lära för framtiden genom att se på historien”. Tänkt nytt. Kanske till och med formulerat om, delat upp och slagit ihop.

Så nu har vi dom – 20 spännande projektområden som helt säkert alla är något mäktigt att bita i. På onsdag åker Topp 5 av de kommersialiserbara upp på vita duken för vårt första mentorsmöte. Därefter är det inte långt till både kliniklokala och kommersialiserbart projekt ska spikas.

Christian, Team Neurokirurgi

More posts
Our Partners
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN

RISE is Sweden’s research institute and innovation partner. RISE is an independent, State-owned research institute, which offers unique expertise and over 100 testbeds and demonstration environments for future-proof technologies, products and services.

CONTACT

Address: Isafjordsgatan 22, floor 6, B | 164 40 Kista | Sweden
Phone: +46 10-516 50 00
Email: info@ri.se