“Jo, ni på rad två kanske inte har så bra koll på Cough Assist, men det är ju bara att ni tar det med rad-ettorna om ni skulle behöva använda den”.
Så kan kompetensdelning se ut. Och nu ska vi hjälpa sjukgymnastikkliniken med att ta fram en ny strategi för att förbättra kompetensdelningen mellan medarbetarna. Vi, två teknologer från Industriell Ekonomi på Kungliga Tekniska högskolan, som inte har en aning om hur vardagen ser ut för sjukgymnaster eller vet vad en “Cough Assist” är för något.
För att råda bot på det har vi under de senaste dagarna blivit introducerade till verksamheten och sjukgymnasternas vardag. Det är otroligt många intryck man måste bearbeta. Vi har bland annat fått lära oss om journaler, sekretess och menisker. Vi har blivit förvånade, konfunderade och överraskade – men framför allt har vi blivit imponerade!
Sjukgymnasterna bollar patientinformation, yrkeskunskap och ett kunnande om sjukvårdsorganisationen samtidigt som de klarar av att välkomna och lära oss hur deras arbete fungerar. Vi vet nu att rad ett och rad två är olika grupper som jobbar under helgerna samt att Cough Assist är ett hjälpmedel för personer som inte klarar av att hosta upp slem från lungorna på egen hand.
Vårt uppdrag, som kommit till som ett resultat av Clinical Innovations Fellowships observationer, är att ta fram en kompetensdelningsstrategi som ska bredda kunskaperna inom kliniken. För oss är det en unik möjlighet att se vårt examensarbete på KTH komma till nytta och skapa något som kommer påverka en så stor organisation som sjukgymnastikkliniken på Karolinska.
André Berglund & Björn Eriksson