Så var dom bara tio kvar

Gaël Chosson och Anders Westermark framför whiteborden inför sista urvalet.

Gaël Chosson och Anders Westermark framför whiteborden inför sista urvalet.

Efter en förvånansvärt effektiv vecka så har vi nu filtrerat ut de tio kliniklokala behov som vi tror är dom mest intressanta för kliniken att lägga ut som examensarbeten och/eller implementera i verksamheten. Dessa skall presenteras till referensgruppen på kliniken nästa onsdag (dvs om 5 dagar), det hoppas vi blir ett konstruktivt och intressant möte.

Trots vårt intensiva filtrerings och valideringsjobb så hann vi med fyra mycket intressanta aktiviteter:

Den första var ett event som Stockholm School of Entreprenurship anordnade där Ray Kurzweil var keynote speaker. Ray är innovatör, entreprenör, författare och futurist och har ett CV som tar en vecka att läsa. Just nu är han Director of Engineering på Google och jobbar med att ta fram artificiell intelligens. Han pratade om allt mellan himmel och jord som rörde innovation och entreprenörskap och hur viktigt det är att förstå hur den pågående tekniska utvecklingen som är exponentiell påverkar möjligheterna att göra saker som inte tidigare var möjligt.

Det andra var ett möte med Leverlabbet på Karolinska i Huddinge. Där fick vi en mycket intressant och tankeväckande föreläsning om vad som är möjligt och vilka möjligheter det finnas att utveckla forskningen.

Det tredje var ett möte med Centrum för stamcellstransplantation på Karolisnak i Huddinge. Åter igen ett fantastiskt intressant möte om vad som är möjligt nu och vad som kan bli möjligt i framtiden. Man känner hopp inför framtiden när man hör att det nu går att bota patienter som tidigare utan undantag dog.

Det fjärde var när vi bevittnade en njurcellstransplantation, den 3:e i sitt slag i världen. Det handlar om att ge tillbaka njurfunktionen hos diabetiker som pga diabetesen fått sina njurar förstörda. Det är ett experimentellt ingrepp, men kan kanske på sikt ersätta njurtransplantation på en del patienter vilket skulle vara en stor vinst både för patienter och sjukvård.

“Yesterday’s the past, tomorrow’s the future, but today is a gift. That’s why it’s called the present.” – Bil Keane

Team Transplantation

More posts
Our Partners
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN

RISE is Sweden’s research institute and innovation partner. RISE is an independent, State-owned research institute, which offers unique expertise and over 100 testbeds and demonstration environments for future-proof technologies, products and services.

CONTACT

Address: Isafjordsgatan 22, floor 6, B | 164 40 Kista | Sweden
Phone: +46 10-516 50 00
Email: info@ri.se