Team Hjärtklinikens nya detektiver infinner sig för tjänstgöring

Gott nytt år!

I slutet på 2014 så jagade vårt team studenter till de behov som vi hade identifierat, och som Hjärtkliniken prioriterade högst. Det har gått fenomenalt, och samtliga studenter har numera varit på kliniken för att ta sig an sina respektive projekt. I onsdags sprang jag på de två studenterna Elin och Ivan på Hjärtakuten, där de hade infiltrerat jourhavande läkare och sjuksköterskor med ren trevlighet. Elin och Ivan kommer under våren att fördjupa sig i förloppet mellan akut och avdelning där man läggs in, för att se varför det tar sådan tid ibland.

Anja och Rickard försöker sätta fingret på varför patienter och anhöriga springer vilse på Hjärtkliniken. Under hösten då vi var ute på kliniken så fick vi varje dag lugna ner patienter som var borttappade i de smått labyrintina, linoleum-klädda gångarna som utgör sjukhuset. Visst finns det skyltat både på nätet, väggarna och golven, men sjukhusmiljön verkar göra oss vanliga dödliga, oinvigda människor desorienterade. Vårt inre lugn förbyts mot ångest, vi förirrar oss bortom den gula tejpen på golvet och plötsligt befinner vi oss öga mot öga med en barnmorska på BB när vi egentligen skulle ta hiss C till plan 5 i hus 18.

Oscar och Lars har modigt tagit sig an Projekt Kontinuitet, där målet är att kartlägga och om möjligt implementera en lösning till varför patienter träffar så många olika läkare. Efter ett antal debatt-artiklar skrivna av frustrerade anhöriga och patienter så har en sprillans ny Patientlag precis trätt i kraft, där regeringen efterlyser mer kontinuitet i vården. Danderyds Sjukhus är som vanligt bäst i klassen, och har inte bara anlitat Oscar och Lars för att fnula kring detta, utan har även startat Europas första center för patient-centrerad vård inom hjärta, njure och diabetes, HND.

Stay tuned.

Caroline, för Team Hjärtkliniken

More posts
Our Partners
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN

RISE is Sweden’s research institute and innovation partner. RISE is an independent, State-owned research institute, which offers unique expertise and over 100 testbeds and demonstration environments for future-proof technologies, products and services.

CONTACT

Address: Isafjordsgatan 22, floor 6, B | 164 40 Kista | Sweden
Phone: +46 10-516 50 00
Email: info@ri.se