“Ta från de rika och ge till de fattiga”

Det är fantastiskt intressant att få en inblick i rekonstruktiv plastikkirurgis värld. Svåra brännskador kan med hjälp av lambåer från lösare hud från lår, armar och mage lagas och sys ihop. “Ta från de rika och ge till de fattiga” så brukar vi säga, berättade en kirurg om att ta hud från ställen på kroppen där huden är lösare och transplantera den till det skadade området utan hud. Brännskador i ansiktet är svårare, huden under ögonen är så tunn. Var ska den tas ifrån för att motsvara så tunn hud? Starka patienter med svåra hudskador för ett resonemang kring hudens funktionalitet kontra det egna utseendet. Läkarna rekommenderar och beskriver alternativ med för- och nackdelar. Beslutet är alltid patientens. Hudcancer tas bort och ersätts med en lambå. Kirurg och sjuksköterska är så samspelta – sjuksköterskan verkar veta exakt vad kirurgen vill ha innan denne säger det. Undersköterskan säger till patienten att denne snart ska få en hand att hålla i. Det blir undersköterskans hand i patientens hand som i kombination med lugnande ord verkar göra att patienten känner sig trygg och slappnar av under operationen i lokalbedövning.

Kirurg opererar hudcancer

Kirurg opererar hudcancer

 

Lambå
– plastikkirurgiskt ingrepp som innebär att man tar hudvävnad från omkringliggande område och viker det över skadad hud för att t.ex. täcka ett sår.

More posts
Our Partners
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN

RISE is Sweden’s research institute and innovation partner. RISE is an independent, State-owned research institute, which offers unique expertise and over 100 testbeds and demonstration environments for future-proof technologies, products and services.

CONTACT

Address: Isafjordsgatan 22, floor 6, B | 164 40 Kista | Sweden
Phone: +46 10-516 50 00
Email: info@ri.se