Nära mellan skratt och gråt

Nu har vi varit på Barnonkologen på Akademiska sjukhuset i 4 veckor. Vilken månad! Vi har hunnit med så mycket – och lärt oss massor på vägen!!

Vi har haft möjlighet att få ta del av familjers öde mitt i denna mycket svåra situation i livet som en cancersjukdom kan medföra och jag har svårt att tänka mig en svårare livssituation. Det som är mest slående är hur människan ändå kan vara så nära mellan skratt och gråt.

Barnen är sanna hjältar! Det finns många andra hjältar också, medmänniskor som inte bara gör det som förväntas – utan gör så mycket mer. Jag tänker inte bara på familjerna och sjukhusets personal, utan även lärare och privatpersoner som gör så otroligt fina saker att även luttrade personer gråter en skvätt.

Vi ser friska barn/tonåringar som är på efterkontroll flera år efter barnen avslutat sin tuffa cancerbehandling. Det är en sådan kraft att se alla dessa barn och ungdomar som faktiskt har överlevt! Samtidigt ser man att i vissa fall så har ”överlevnaden” ett pris. Till exempel kognitiva svårigheter och inlärningssvårigheter efter strålning.

Utöver denna resa har vi lärt oss saker utanför kliniken också. I veckan har vi besökt inkubatorn Frogleap i Stockholm samt deltagit på Medicin Teknik dagarna i Uppsala. Vi har sett hur start up miljön kan vara, samt blivit inspirerade av den nyaste tekniken. Det var mycket givande och roligt!

Vi fick veta att Regerings Life Science samordnare, som på ett underhållande sätt, berättade om en handlingsplan som kommer före årsskiftet. Något vi väntar med spänning på! Vi fick vidare lyssna till Läkemedelsverkets representant som vill se CE märkning på appar. Forskare berättade om sina framgångar och vad som är kvar innan de kommer till marknaden. Han berättade att det i snitt tar 17,5 år att komma från ide till marknad.  Det känns som en frustrerande lång tid när man ser sjuka barn som behöver hjälp idag.

Vi hade även förmånen att träffa en engagerand medarbetare från Barncancerfonden. En organisation som vi i gruppen ofta pratat om, då vi beundrar både engagemang och styrka som präglar organisationen. Vi har bokat in möte med Barncancerfonden – så mer information kommer!

Alla som läst så här långt förstår att det är otroligt stimulerande att få vara del av clinical innovation fellowships. Det är roligt också – inte bara på dag och kväll utan också på dagar när man fyller år! Tack, för födelsedagsfirandet kära kollegor!

DSC_0060-01 20151013_102921[1] 20151013_192622[1] 20151013_200940[1]

More posts
Our Partners
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN

RISE is Sweden’s research institute and innovation partner. RISE is an independent, State-owned research institute, which offers unique expertise and over 100 testbeds and demonstration environments for future-proof technologies, products and services.

CONTACT

Address: Isafjordsgatan 22, floor 6, B | 164 40 Kista | Sweden
Phone: +46 10-516 50 00
Email: info@ri.se