Klinikintensiven med Team Transplantation

Team Tx

Team Tx från vänster: Anders Lindström, Anders Westermark, Maria Lindström och Gaël Chosson.

Imorgon (fredag) är det sista dagen på en mycket intensiv vecka. Vi har matats från morgon till kväll med allt från hur njure och lever fungerar till hur ekonomin och forskningen går till på avdelningen. Vår huvudsakliga ciceron har varit Bitr. Överläkare Greg Nowak. Han måste få en eloge för att ha lyckats få ihop ett sammanhängande och intressant schema på en klinik som bygger på brandkårsutryckningar (dvs operationer när organ finns tillgängliga, oavsett tid på dygnet).

Det mest emotsedda och fruktade momentet prövade vi på under Onsdagen, då vi blev förevisade kirurgavdelningen på Huddingesjukhus där alla transplantationer sker. Vi tre i teamet som inte har medicinsk skolning var förstår mycket nervösa, skulle vi behöva syra-gas och luktsalt för att stå på benen? Mot all förmodan så gick det bra. Vi bevittnade först delar av en njuroperation och sedan delar av en leveroperation. Nästa gång vi går ner till kirurgen för att observera så blir det nog inte på darriga ben, vilket känns skönt, för nu vet vi hur det fungerar där. Som ni ser på bilden ovan så har vi lyckats infiltrera avdelningen helt utan att bli upptäckta (ni som inte vet  kan som förströelse gissa vem som är kirurgen).

Vi har under veckan fått höra en hel del om hur ekonomin och organisationen fungerar mellan landstinget, sjukhuset och avdelningen. Än så länge kan det bäst sammanfattas med en bild. Detta är den förenklade versionen:

Saghetti

Spaghetti

Slutligen. En mycket viktigt observation som rör programmet är att vi nu efter denna vecka redan har avverkat 5%!!! (40 veckor. 1vecka =2,5%!). Tiden går fort när man har roligt och nu gäller det att vara fokuserad och ta vara på tiden.

More posts
Our Partners
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN

RISE is Sweden’s research institute and innovation partner. RISE is an independent, State-owned research institute, which offers unique expertise and over 100 testbeds and demonstration environments for future-proof technologies, products and services.

CONTACT

Address: Isafjordsgatan 22, floor 6, B | 164 40 Kista | Sweden
Phone: +46 10-516 50 00
Email: info@ri.se