Förvirringsfasen, och en koordinator

Tre veckor nu på sjukhuset, med intensivt samlande av observationer. Vi har fått ihop en del tydliga behov att ta itu med, men ändå: Vad ska vi göra av allt det vi sett? Jag är nog rätt förvirrad. Men det är ingen dålig sak, det är då kreativiteten kommer på riktigt.

Att hamna på sjukhus på grund av hjärtat är ingen rolig upplevelse, men de patienter jag pratat med verkar trots det ganska uppåt och många är positivt överraskade över att det går så fort att komma in, och att de kommer hem igen så snabbt.

Minsann, och hur går det till då? Man är så klart väldigt kompetenta på den här kliniken att behandla, vårda och pyssla om hjärtpatienter, och en intressant medarbetare vi träffar ofta är hjärtkoordinatorn. En sjuksköterska som håller reda på den närmaste tidens praktiska planering och har stor del i att patienter hamnar på rätt ställe. Vilka vårdplatser blir lediga de närmaste timmarna? Hur är läget på hjärtakuten? Varje avdelning har också sin egen koordinator-sköterska som håller reda på de egna patienterna. Vem ska på röntgen idag? Vilka patienter ska flyttas? Vem behöver hemtjänst när de kommit hem?

Här systemingenjörens enkla bild på “problemet” och vad man löser det med:

IMG_0505Koordinatorn nere till vänster har ovan sig sitt rörliga mål: Ungefär varje kvart förändras patientläget och tillgången på vårdplatser. Informationen är inte alltid lättillgänglig och man måste veta vem som passar var. Som buffert finns särskilda frigjorda “dynamiska vårdplatser”, men de står sällan tomma! Varsågod och lös!

Andreas Gaarder, för Team Hjärtkliniken

More posts
Our Partners
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN

RISE is Sweden’s research institute and innovation partner. RISE is an independent, State-owned research institute, which offers unique expertise and over 100 testbeds and demonstration environments for future-proof technologies, products and services.

CONTACT

Address: Isafjordsgatan 22, floor 6, B | 164 40 Kista | Sweden
Phone: +46 10-516 50 00
Email: info@ri.se