Det här med statlig finansiering kanske inte är så dumt ändå

Sverige och USA skiljer sig en del åt och detta gäller inte minst i entreprenörsvärlden. Har man en bra idé i USA och behöver finansiering kommer pengarna framförallt från privata investerare. I vårt trygga skattefinansierade land vill vi istället att staten ska ha denna roll och försöka hjälpa människor med idéer & uppfinningar.

Henrik, Johan och jag har en idé om att försöka få inneliggande patienter att röra på sig mer genom att ta idén med träningsarmband (“quantified self”), men anpassa dem till sjukvården. Som en del i att verifiera vår idé har vi sökt stöd hos Vinnova (en statlig “innovationsmyndighet”) i deras Verifiering för Tillväxt-program (känt som “VFT”). Ansökningarna hanteras via KTH Innovation, som vi träffade dem första gången 18/2. Blott två veckor senare fick vi den glädjande nyheten att vi finansierats med 75 000 kronor för vidare verifiering av vår idé! Pengarna ska gå till inköp av hårdvara till en studie vi planerar utföra i vår och till externa konsulter som ska titta på områden som CE-märkning, patenträtt och dataintegritetsfrågor.

Vinnova_RGB1

Mina fördomar var att söka statliga pengar skulle vara en krånglig process med massa byråkrati och långa ledtider. Tvärtom möttes vi av pålästa handläggare med relevanta frågor och en förvånansvärt snabb handläggningstid. Det här med statlig finansiering kanske inte är så dumt ändå!

More posts
Our Partners
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN

RISE is Sweden’s research institute and innovation partner. RISE is an independent, State-owned research institute, which offers unique expertise and over 100 testbeds and demonstration environments for future-proof technologies, products and services.

CONTACT

Address: Isafjordsgatan 22, floor 6, B | 164 40 Kista | Sweden
Phone: +46 10-516 50 00
Email: info@ri.se